1) אנכי אנכי: הוא דרוש השני מסדרה של ד' מאמרים שבהם נתבאר מאמר ד"ה להבין וכו' כי המצוה שנאמר ע"י כ"ק אדה"ז בשנת תקס"ו, ונדפס במאמרי אדה"ז תקס"ה ח"ב ע' תתקלה ואילך. ובשינויים באוה"ת נצבים ע' א'רכט ואילך. ונאמר גם ע"י כ"ק אדמו"ר מהר"ש בראשית שנת תרכ"ז ונדפס בסה"מ תרכ"ו ע' רמב ואילך (עם הוספה, וקיצור נדפס שם ע' רנד ואילך).
במאמרי אדה"ז תקס"ה ח"ב ע' תתעו נדפס גוף המאמר שפתיחתו הוא כי המצוה הזאת והוא משבת פ' נצבים תקס"ה (ומקבילו נדפס בלקו"ת נצבים מה, ב). וביאור ראשון (שפתיחתו היא להבין שרשי הדברים) נדפס שם בע' תתפג. וביאור שני (שפתיחתו היא להבין וכו' ע"פ כי המצוה) נדפס שם ע' תתקלה. ומאמר דידן מיוסד על ביאור שני כנ"ל.
מאמר דידן מבאר פרק ג מהמאמר דתקס"ו (ע' תתקלט — תתקמג שבמאמרי אדה"ז תקס"ה הנ"ל). הנחה מדרוש זה מכ"ק אדמו"ר מהורש"ב נדפסה להלן בחלק ההנחות. ומשם נעתק התאריך המופיע בריש המאמר.
הבא בתוך חצאי עיגול בפנים המאמר הם הגהות כ"ק אדמו"ר מהר"ש פרט באם צויין אחרת.
מאמר זה נזכר בסה"מ תרמ"ז ע' לז בשולי הגליון ושם: ”אנכי אנכי לח". תרנ"ז ע' רלח ושם: ”ועמ"ש במ"א (בס' רל"ח) בהביאור דכי המצוה הזאת בד"ה אנכי אנכי כו"'. לקמן מאמר ד"ה וכל מאמינים על יד הערות 34־ 36. ד"ה שהמ"מ על יד הערות 14-13. 19.
בבוך זה 1089 מתחלה נכתב הפתיחה וההגהות וסיום בגוכתי"ק כ"ק אדמו"ר מהר"ש למאמר זה ובכותרת ”בס"ד", ואח"כ בא המאמר בהעתקת הר"ש סופר כשולב בתוכו ההגהות הנ"ל וכן ניתוספו עוד הגהות בגוכתי"ק.
הדרוש נמצא גם בביכלאך כת"י מעתיקים והם: א 363 ע' עדר בכותרת: בס"ד ר"ה תרל"ט. ב 545 ע' קלו (בכותרת שבפנים). ג 2083 ע' צט כת"י הר"ש סופר ונסמן לקמן בהערות: ג. ד מאסקבא 127 ע' 14 בכותרת: בס"ד ר"ה.