ה'קה
[תחלת כסלו תרפ"ב]
שלום וברכה.
ךלפמ ריעו ריע לכב םיבותכב אובל הז חרוט וילע חקי רשא א"טילש ברה וניבר ןב תשקבב... עם כבוד הרב שבעיר, השו"ב, או א' מאנ"ש שי' להודיע פרטי מצב העיר בהנוגע בלימודים.
האם יש חדרים בעיר, ומהותן, האם הם חדרים בודדים או שהוא חדר מקובץ מכמה מלמדים הלומדים איש איש כפי כשרונו, זה תנ"ך, וזה התחלת גמרא, כמה חדרי' וכמה מלמדים בהם, כמה תלמידים בכל חדר, מה הם הלימודי', האם יש להם ספרים למדי, או שחסר להם ומה יחסר, וכמה נדרש, ובאיזה מצב הם החדרי' בכלל. אם יש להם תלמוד תורה, מהותה, כמה מלמדי' ומה דבר הלימודים, כמה תלמידים, מהותם ומעמדם. האם יש להם ספרים כפי הנדרש, או שחסר להם, ומה יחסר, וכמה נדרש. האם יש סידורי תפלה, או שחסר, איזה נוסח וכמה נדרש.
סבת שאלות אלו, באשר בתקוות בן רבינו שליט"א אשר אפשר הדבר כי יוכל לעזור להמוסדות האלו בספרים, וגם אפשר בתמיכה, ובכל אופן בהכרח לדעת פרטי המוסד, ולקבץ את החומר להראוי לבנין דבר גדול זה. ובזה הכל שוים לברכה, בין מקומי מגורי אנ"ש שי' ובין מקומו' שאינם ממפלגת החסידים, בהשואה גמורה, כי כן יצוה הוד כ"ק אדמו"ר זצוקללה"ה נבג"מ זי"ע לבנו הרב שליט"א להשתדל דבר החדרים והתלמוד תורה שבכל ערי מושב אחב"י ד' עליהם יחיו.
אמנם באשר כבד הדבר לעשות החקירה ודרישה בכל מקום ומקום ישר מפה, לב' סבות, הא' שלא יהי' פרסום בדבר (וכן הבקשה איליו שישתדל בכל האפשרי שלא יהי' פרסום בדבר וישאל זאת מעצמו), והב' להיות כל אחד מכיר בטוב יותר ערי פלך מגורו, ולמי לכתוב, כי לפעמים מהעדר הידיעה למי לכתוב, יוצאים מזה דברים וענינים שאינם נרצים כלל.
בבקשה להזדרז בזה ככל האפשרי. הוצאת משלוח המכתבים, וכל המצטרך לזה טוב לרשום ע"ח בן רבינו הרב שליט"א, וייטיב להודיע מקבלת מכתב זה, ולמי כתב בפרטיות האדרעסין, ומהות האנשים אשר אליהם יכתוב.
בברכה, ידידו דו"ש.
ולא תומוקמל חלשוי הזכ בתכמ:...